𝐍úr𝐈Ⓐ gⓤiU
n·g
Exorcismo_3.png

CYBEREXORCISME

CYBEREXORCISME

Cyberexorcisme és una continuació de dos treballs previs; Likes i Spiritual Boyfriends. La relació entre cos-imatge-poder-digitalitat ha estat un dels eixos més presents en aquests últims treballs. Aquest cop, es tracta d'una peça de grup en col·laboració amb 5 intèrprets/Tik Tokers, la qual pren com a base de recerca l'app del Tik Tok i té com a objectiu desplaçar i/o exorcitzar els mecanismes i les eines coreogràfiques des d'Internet a l'escenari. No es tracta de veure internet com un fenomen diabòlic, com la paraula “exorcisme” suggeriria, sinó d'exorcitzar –és a dir expressar i esprémer– les imatges, els mecanismes, les corporalitats i danses que observem i experimentem a través d’Internet. La pregunta és com transposar-les d'aquest mitjà o cos aplanat i individual de la pantalla, col·locant-les a l’espai compartit teatral. L'objecte de l'exorcisme és l'ànima, en aquest cas l'ànima del mitjà o cos que és el nostre mòbil." (Entrevista de Roberto Fratini - Redes de Deseo)

La generació millennial i Z es descriu sovint com a individualista o amb poca implicació en causes col·lectives. Aquest fet s’explica (de forma reductiva) com una causa-efecte de l’aparició d’Internet i les xarxes socials, vinculades a un estil de creació DIY. Aquesta associació obvia el context social que envolta i construeix la mirada de les joves i de l’artista i/o ballarina “emergent” (en el cas del sector cultural). La dificultat de generar companyies de dansa o col.lectius sostenibles a llarg plaç en l’actualitat a Catalunya i/o Espanya, no és deu a les TIC ni a una o condició individualista/narcisista de les noves generacions, sinó a l’increment de feines intermitents, fragmentades, inestables i precaritzades. Als ritmes trepidants de producció i rendiment. A l’exigència burocràtica que recau sobre el “jo”, entusiasta i pluriempleat. Un “jo” que fa lliscar el dit infinitament sobre una pantalla mentres busca i inventa maneres de continuar i transformar els estàndards inabastables sobre els quals es veu projectat.

C Y B E R E X O R C I S M E (site specific)

Si ballar un folklore nacional a la plaça del poble està en desús, si ballar a les discoteques no ha estat una opció en els darrers anys per la pandèmia, si ballar als teatres és un privilegi al qual no tothom té accés, on ballem avui ? A l'arrel d'aquestes preguntes, va néixer el ciberexorcisme (site specific); una actuació feta en col·laboració amb 5 tiktokers amb seu a Barcelona. A Ciberexorcisme, presentem les danses tiktok com un nou folklore o ritual digital. Aquest nou folklore no és l'emblema de cap nació, tradició o cultura concreta, sinó d'un món global, intercultural i híbrid, vinculat a l'espai individual de la pantalla, que es traslladarà a un espai públic compartit a través de la performance. Amb aquesta performance ens preguntem: quines diferències hi ha entre compartir la dansa a través d'espais físics vs virtuals? Aquests dos espais generen canvis en la manera en com entenem i contruïm vincles afectius i comunitat?

EQUIP ARTÍSTIC

Direcció Núria Guiu / Coreografia Núria Guiu En col·laboració amb les ballarinxs; Mauro Cyan,Berta Pascual, Francesco Palmitesta, Berta Martínez, Carlos G.Corchia / Assistència coreogràfica Salva Sanchis i Glòria Ros / Disseny d’espai i vestuari Lola Belles i Víctor Colmenero /Disseny de llums i coordinació tècnica Jou Serra i Toni Morales / Música i disseny de so Daniel Moreno Roldán, Adrià Juan i Alebrt Tarrats / Producció 2021 Haizea Arrizabalaga i Aixa González / Producció 2022 Ariadna Miquel Agraïments: Conchita Pons, Anna Serrano, Laura Morán.


Coproducció Mercat de les Flors, Graner fábrica de creació, La Briqueterie – CDCN du Val-de-Marne, ICI – CCN Montpelliere. The Hessisches Staatsballett in the frame of Tanzplattform Rhein-Main Amb el suport de: programa de residències/mentories internacionals de l'Institut Ramon Llull i Festival Dansa València

ESTRENAT: 6-8 Maig 2022 al Mercat de les Flors, Barcelona

Properes funcions: Aqui

Funcions passades:

10/04—>  PRE-PREMIERE Festival Dansa València
6-8/05—>  PREMIERE Mercat de les Flors, Barcelona (Sp)
30/07/22 —>  Festival Dansáneu (Site Specific) (Sp)
3-4/11/22 —>  Tanz Festival Rhein-Main, Mousonturm, Frankfurt (De)
13/11/22 —>  Temporada Alta, Teatre Canal, Girona (Sp)